Családközpontú szülészet,
terhesgondozás

Mit jelent az, hogy családközpontú szülészet?

Számunkra a babavárás, a szülés, gyermeknevelés az élet egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb feladata.

A szülővé válás örömteli és felelősségteljes teljesítése egy hosszú, sok buktatóval teli út. Ennek az utazásnak az első meghatározó mérföldköve a várandósság időszaka és a szülés. Mindkét történés megannyi lehetőséget hordoz magában a pozitív, építő változások kialakítására (és sajnos a negatív beidegzések is itt rögzülhetnek).

Ha a kilenc hónapot és a kilenc órát eszköznek, lehetőségnek tekintjük saját fejlődésünk útján, a célt nem a megszületésben, hanem az értékteremtő család kialakításában látjuk, a szülőszobán nem csalódhatunk.

Ez az időszak pótolhatatlan magunk és párunk erejének, összetartó szeretetének megismerésében és kifejezésében. És erre a pozitív tapasztalásra, higgyék el rengeteg alkalommal szükségük lesz az életük során.

Milyen a szép szülés?

Méltóságteljes. Nyugodt. Boldogsággal teli.

Milyen a felkészült szülőnő a szülőszoba ajtajában?

Csillogó szemű, tettrekész (kicsit ijedt).

Milyen a felkészült férj ugyanekkor?

Elégedett, mert életében először 200 km/h-val hajthatott át a városon…

Minden készen áll az újszülött érkezésére.

Magánpraxisunkban a biztonságos, magas szintű terhesgondozás minden feltétele adott.

Fontosnak érezzük, hogy megtaláljuk a középutat a szakmai alapkövetelmények és a fogyasztói társadalom vadhajtásai közt. Gondozási protokollunk megbízható, teljes körű és modern.

Preconceptionalis vizsgálatok (tervezési fázisban javasolt elvégezni)

1995 és 1998 között három olyan genetikai mutációt azonosítottak, ami a fokozott vérrögösödési hajlammal (infaktus, embolia, thrombosis) hozható összefüggésbe (prothrombin II, Leiden, MTHFR677) Ezen mutációk szülészeti jelentőségét az adja, hogy vetélés, fejlődési rendellenesség és terhességi mérgezés (toxaemia) kialakulásához vezethetnek. Szerencsére, amennyiben ismert a gyermek vállalás előtt e mutációk bármelyikének megléte, hatékony megelőzés indítható a fogantatástól ezen rizikó faktorok eliminálására. Az MTHFR génmutációk  a „velőcső záródási rendellenességek” és az autizmus kapcsán kerültek leírásra. Ezen vizsgálat elvégzése az első fogamzásgátló felírása, vagy a tervezett gyermekvállalás előtt, bármikor ajánlható.

Ismétlődő vetélés, meddőség és/vagy ismert autoimmun betegség esetén az anya szervezetében, környezeti hatásra, kialakulhatnak, un. keringő autoimmun antitestek, melyek vetélést, fejlődési rendellenességet, vagy a legrettegettebb szülészeti szövődményt a HELLP szindrómát okozhatják. Ezen faktorok esetében is igaz, hogy időben történő felismerésük esetén módunk nyílik hatékony kezelés indítására. E vizsgálat elvégzése a tervezett gyermekvállalás előtt 1-2 hónappal javasolt.

Terhesség alatti vizsgálatok

 • Konzultációk (szülész, belgyógyász, fogorvos, kardiológus, endokrinológus, szemész, ortopédiai szakorvos)
 • I. labor: Vércsoport, ellenanyag, TSH, RPR/VDRL, HbsAg, TORCH, Parvovirus B19, T.vérkép, máj-,vesefunkció, prothrombin, T.vizelet, hüvely váladék kenet
 • EKG
 • Ultrahang vizsgálatok („0” és „I” szűrés) –hüvelyi UH vizsgálat
 • Genetikai szűrővizsgálatok indítása (jellemzően kiterjesztett kombinált teszt)
 • Konzultációk (vérnyomás, vizelet ellenőrzése, vizsgálat)
 • II. UH szűrés (hasi UH vizsgálat), genetikai tanácsadás
 • II. labor: Vércsoport, ellenanyag, terheléses vércukor, T.vérkép, máj-,vesefunkció, prothrombin, T.vizelet, hüvely váladék kenet
 • Konzultációk (vérnyomás, vizelet ellenőrzése, vizsgálat, NST)
 • III. és IV. UH szűrés, flowmetria (hasi UH vizsgálat)
 • III. labor: Vércsoport, ellenanyag, terheléses vércukor, T.vérkép, máj-, vesefunkció, prothrombin, T.vizelet, GBS („B” csoportú Streptococcus szűrés)

Az összes használatos genetikai szűrővizsgálat áttekintésre kerül az első konzultációs időszakban, közösen alakítjuk ki a veszélyeztetettség mértékének megfelelő algoritmust, amellyel megnyugtatóan végig tudjuk kísérni az Önök terhességét.